Uitvaartvereniging Mekander

Uitvaartvereniging met kennis van lokale gewoonten

Namens Uitvaartvereniging Mekander verzorgt dochteronderneming Diedel Wessels uitvaarten in Groningen en Drenthe. Bij elke uitvaart zijn de wensen van de overledene en de nabestaanden leidend. Daarnaast worden de lokale zeden, gebruiken en gewoonten meegenomen in de organisatie van de uitvaart. Of u nu een uitvaartvereniging Groningen of een uitvaartvereniging Drenthe zoekt, wij spreken de taal van de mensen.

Gronings en Drents

De uitvaartleiders en laatste verzorgers van onze uitvaartvereniging spreken de taal van de regio, het Gronings en het Drents. Veel Groningers en Drenten voelen zich meer op hun gemak als zij hun moedertaal, het lokale dialect kunnen spreken. Daarin kunnen zij zich het beste uiten, zeker als het gaat om sterke emoties.

Klokken luiden

In verschillende dorpen gelden verschillende ongeschreven regels betreffende het luiden van de kerkklokken. Zo luiden de kerkklokken in verschillende dorpen en steden voor aanvang van de plechtigheid of tijdens de gang naar de laatste rustplaats.

Maar er zijn ook heel lokale gebruiken. Zo kent Gieterveen het gebruik ‘verluiden’, waarbij op de eerste dag na het overlijden van een inwoner om half acht in de ochtend de klokken worden geluid. Bij begrafenissen en crematies in Beerta luidt bij het overlijden van een man eerst de grote, dan de kleine klok; bij het overlijden van een vrouw eerst de kleine en dan de grote klok en bij verscheiden van een kind enkel de kleine klok.

Deze gebruiken worden desgewenst volgens traditie uitgevoerd.

Hoeden en hoedenstander

Op vele plaatsen is het te doen gebruikelijk dat de dragers en de uitvaartleider tijdens de begrafenis zwarte hoeden dragen. Bij uitvaarten in plaatsen waar dit het geval is, zorgen wij voor de aanwezigheid van een hoedenstander op de begraafplaats, zodat de dragers tijdens het begraven een plek hebben om hun hoeden neer te zetten. Dit geeft de uitvaart een verzorgde en respectvolle toevoeging

Voorlopers

Bij de gang naar de begraafplaats werd de uitvaartstoet voorafgegaan door voorlopers. Hun functie was het vrijmaken en schoonmaken van de weg voor de rouwstoet. Hoewel die functie nagenoeg verdwenen is, wordt de traditie der voorlopers op vele plaatsen tot op de dag van vandaag in ere gehouden. Hierbij loopt onze uitvaartverzorger voorop en de dragers voor of naast het rouwvoertuig met de overledene.

Is de afstand van de locatie van de plechtigheid naar de begraafplaats of het crematorium te groot, dan is het ook mogelijk om het eerste en laatste deel van deze afstand als rouwstoet met voorlopers af te leggen. Dit gebeurt in overleg met de nabestaanden.

Uitgeleide doen

Verblijft de overledene in een zorgcentrum of verpleeghuis, dan is het mogelijk om ervoor te kiezen om uitgeleide te doen. Op respectvolle wijze krijgen de medewerkers en medebewoners van deze centra dan de gelegenheid om afscheid te nemen van de overleden bewoner. Onze uitvaartleider zorgt hierbij desgewenst voor de volledige organisatie en begeleiding. Ook zijn hierbij de voorlopers aanwezig, wat de uitgeleide extra cachet geeft.

Bovenstaande is slechts een greep uit de lokale zeden en gebruiken die onze uitvaartvereniging respecteert en uitvoert. Wilt u zeker weten dat de uitvaart van uw dierbare volgens bepaalde religieuze of culturele tradities verloopt? In overleg met uw uitvaartleider van uitvaartvereniging Mekander is (bijna) alles mogelijk.

De meest gestelde vragen

Hebt u vragen of wilt u lid worden van Mekander, dan mag u ons uiteraard altijd bellen. Hieronder vindt u alvast alle antwoorden op de vragen die ons het meest worden gesteld.


Waarom moet ik in 2021 meer contributie betalen?

Kunnen de uitvaartpakketten op dit moment wel worden uitgekeerd?

Voor welke uitvaartpakketten gaat de contributie omhoog?

Gaat de uitkeringswaarde van de pakketten ook omhoog?

Wat moet ik doen bij een overlijden?

Kan ik nu al laten vastleggen hoe mijn uitvaart eruit moet komen te zien?

Ik ga verhuizen naar een plaats buiten het werkgebied van Mekander. Hoe zit het dan met mijn uitkering?

Blogs van Mekander

De uitvaartverzorgers van Diedel-Wessels gaan vanaf nu ‘groen’ de weg op

De uitvaartverzorgers van Diedel-Wessels gaan vanaf nu ‘groen’ de weg op

      Uitvaartverzorgers vanDe uitvaartverzorgers van Diedel-Wessels gaan vanaf nu ‘groen’ de weg op Diedel-Wessels, onderdeel van Uitvaartvereniging Mekander, gaan vanaf vandaag milieubewust de weg op. “Met de aanschaf…
 

  Het team van Mekander en Uitvaartonderneming Diedel-Wessels staat achter de invoering van de avondklok. Het uitbannen van het virus kan ons niet snel genoeg gaan. Dagelijks ervaren wij de trieste gevolgen. Gelukkig stelt de overheid ons in sta…
 
Fijne feestdagen

Fijne feestdagen

 Het team van Mekander wenst u fijne feestdagen en een goed nieuwjaar waarin wij weer fijn 'met ''mekander'' mogen zijn
 
mondkapjesplicht en de uitvaart

mondkapjesplicht en de uitvaart

 Hoe zit dat met de mondkapjesplicht en de uitvaartplechtigheid?
 

Na een (te) lange periode waarin ons uitvaartbedrijf zorg op afstand moestverlenen kunnen wij u nu weer bezoeken. Onze uitvaartverzorgers komen weer als vanouds bij u langs waarbij wij wel zoveel mogelijk resprect hebben voor de 1,5 meter afspraak. We kun…
 
Nieuwe datum Algemene Leden Vergadering

Nieuwe datum Algemene Leden Vergadering

De Algemene Ledenvergadering zal dit jaar gehouden worden op donderdag 11 juni in Uitvaartcentrum Buitenwoelhof te Veendam. In verband met de RIVM-richtlijnen rondom het Corona-virus vragen wij onze leden om zich vooraf aan te melden. Dit kan via 0597-41…
 
mekanderhartje

Uitvaarten met elkaar, voor elkaar

Elke uitvaart tot wel 30% goedkoper voor leden van uitvaartvereniging Mekander.
Wij houden de contributie laag omdat wij geen winst hoeven te maken.