Terug naar Blogs van Mekander

Vlaamse rouwspecialist Manu Keirse; verlies overleven in plaats van verwerken

Gepubliceerd op:
Vlaamse rouwspecialist Manu Keirse; verlies overleven in plaats van verwerken

Op 15 en 16 april jl. heeft Manu Keirse, bekende Vlaamse rouwspecialist en Hoogleraar Rouw aan de Katholieke Universiteit Leuven, lezingen gegeven in Uitvaartcentrum Oost-Groningen in Winschoten. Tijdens deze lezingen heeft dhr. Keirse verteld wat helpt en niet helpt om een verlies te overleven. Dat ging niet alleen over het verlies van een dierbare, maar bijvoorbeeld ook het verlies van je werk of het doormaken van een echtscheiding. Leden van Mekander konden de lezing gratis bijwonen, niet-leden betaalden € 10,-.  De reacties waren zeer lovend.

Een mens raakt het verdriet over een overleden dierbare nooit kwijt, stelt hij, maar dat hoeft ook niet. Hij spreek tegenwoordig over “verlies overleven” in plaats van “verwerken”, de term die vroeger gangbaar was. Je hoeft de dode niet los te laten. De relatie beëindigt niet, ze verandert alleen van vorm. Wanneer je regelmatig herinneringen blijft ophalen, blijft diegene op een positieve manier leven in je hart.

Keirse is ook auteur van de ‘groene bijbel’ Helpen bij verlies en verdriet. Al vele jaren hét basisboek over rouwverwerking in de Lage Landen. In de nieuwste editie ook aandacht voor nieuwe thema's als verborgen verlies en online rouwen. Aan de hand van vele herkenbare voorbeelden toont Manu Keirse hoe rouwen niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. De talloze concrete tips voor de rouwende én zijn omgeving maken het boek bovendien tot een heel praktisch boek. Onmisbaar voor iedereen die geconfronteerd wordt.met verlies; van kinderen, mannen en vrouwen, van mensen met een verstandelijke beperking, van asielzoekers, van broers en zussen, verdriet over het verlies van een zwangerschap of van volwassen kinderen, over zelfdoding en ‘levende verliezen’, na geweld en onrecht, over rouwen op het internet, rouwen op de werkvloer, enz., enz..  Een extra hoofdstuk bij het boek met handvatten voor wie mensen in rouw en verdriet in tijden van corona wil bijstaan, is gratis te downloaden: (https://www.lannoo.be/nl/blog/downloads/download-helpen-bij-verlies-en-verdriet-tijden-van-corona)

Zijn verschillende boeken zijn online te koop via diverse websites, zoals bol.com en bruna.nl

Elke uitvaart aanzienlijk goedkoper voor leden van uitvaartvereniging Mekander.
Wij houden de contributie laag omdat wij geen winst hoeven te maken.