Terug naar Blogs van Mekander

Interview met Rikus Dik, uitvaartverzorger bij Diedel-Wessels

Gepubliceerd op:
Interview met Rikus Dik, uitvaartverzorger bij Diedel-Wessels

‘Omgaan met mensen én iets voor ze betekenen’

In februari 2023 is Rikus Dik 24 jaar uitvaartleider, werk dat hij met grote voldoening en inzet doet. “Ik wist al heel jong dat ik dit wilde gaan doen. Met name het sociale aspect, het omgaan met mensen en iets voor ze kunnen betekenen, spreekt mij aan. Wat ook mooi aansluit bij onze regionale traditie van noaberschap.”

Maar er is meer dat hem in zijn vak aanspreekt. “Geen twee mensen zijn gelijk, iedere uitvaart is daardoor weer anders.” Dit zorgt weer voor grote variatie in mijn werk, want we proberen natuurlijk zo goed mogelijk in de wensen en behoeftes van mensen in meestal toch een zware periode in hun leven te voorzien.

Die wensen kunnen nogal uiteenlopen, ervaart Rikus elke dag. “Voorheen was een uitvaart veel traditioneler. Tegenwoordig voelt men hierin een veel grotere, individuele vrijheid en zijn er ook meer mogelijkheden. Daar wordt dan ook gebruik van gemaakt. Wij proberen dat binnen de mogelijkheden te realiseren.”

Heb je een bepaald talent nodig voor dit vak?
“Je moet echt in mensen geХnteresseerd zijn, jezelf zijn en diplomatiek. Ook goed met mensen kunnen omgaan en een antenne hebben om aan te voelen wat er leeft. Daarbij moet je uiteraard goed communiceren. Ik kan dat ook in het Gronings, dat wordt gewaardeerd. Maar ongeacht in welke taal ze met me willen spreken of uit wat voor cultuur ze ook komen, ze mogen erop vertrouwen dat ik me volledig inzet om de uitvaart zo optimaal mogelijk naar hun wensen te verzorgen.”

Elke uitvaart aanzienlijk goedkoper voor leden van uitvaartvereniging Mekander.
Wij houden de contributie laag omdat wij geen winst hoeven te maken.